Małych miasteczek portret własny

mmpw logoKoordynator: Karol Duer
Czas realizacji: X.2012 – VII.2013
Zasięg projektu: gmina Słubice i gmina Cybinka
Grantodawca: Program „Lokalne Partnerstwa Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności" realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce
Wartość projektu: 99 910 zł
Partnerzy: Urząd Miejski w Słubicach, Biblioteka Miasta i Gminy w Słubicach, Biblioteka Publiczna w Cybince, Cybińskie Stowarzyszenie Rozwoju PRO-EKO, Słubicki Miejski Ośrodek Kultury, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Cybince
Patronat medialny: slubice24.pl

Projekt to wspólny pomysł Fundacji na rzecz Collegium oraz lokalnych animatorów życia kulturalnego i społecznego w Słubicach i Cybince. Partnerzy opracowali pomysł, który bazuje na potrzebach mieszkańców obu gmin i ma pomóc wprawić w ruch energię zamkniętą w ludziach.
W lokalnej społeczności Słubic i Cybinki drzemie ogromny, ale niezagospodarowany w pełni potencjał. W obu gminach działają artyści lokalni, a ośrodkami pełniącymi funkcję animatorów kultury są biblioteki i ośrodki kultury.
Celem partnerstwa jest wprawienie w ruch społecznej energii i zagospodarowanie jej w odpowiedni sposób. W projekcie chodzi o kumulację talentów i pomysłów, jakie posiadają ludzie, aby zmiana społeczna, czyli obudzenie tożsamości lokalnej stało się dziełem samych mieszkańców.
Zadaniem Fundacji na rzecz Collegium Polonicum jest koordynowanie projektu i wsparcie przy organizacji przedsięwzięcia artystycznego, które połączy twórczość lokalną, w atrakcyjny dla mieszkańców sposób. Jednak to sami mieszkańcy będą realizatorami i odbiorcami większości działań. LOGO LOKALNE PARTNERSTWA PAFW RGBChcemy, żeby liczne spotkania, warsztaty i udział w spektaklu pomogły mieszkańcom odkryć w ich tradycji i tożsamości dobro wspólne. To sprawi, że bardziej poczują się mieszkańcami swojej małej ojczyzny. Pokaże ich zalety i umiejętności, i pomoże uwierzyć, że coś znaczą. A ich kultura, tradycja i tożsamość stanowią wartość samą w sobie, którą warto się chwalić szerzej.
partnerzy small